Αρχαιολογικό Μουσείο Ερέτριας (Απρ-2017)

Στα πλαίσια του project του Κοινωνικού Γραμματισμού οι εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ Αλιβερίου και οι εκπαιδευτές τους, στις 6/4/2017 επισκεφτήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ερέτριας και την οικία με τα Μωσαϊκά. Οι εκπαιδευτές Α. Τύμπα του Κοινωνικού και Θ. Τριανταφύλλου του Αγγλικού Γραμματισμού έκαναν ξενάγηση στο χώρο του Μουσείου και στην οικία των Μωσαϊκών, κάνοντας και μία σύντομη παρουσίαση της ιστορίας της Ερέτριας. Οι εκπαιδευόμενοι έμειναν έκπληκτοι και ενθουσιασμένοι με τον μεγάλης αξίας αρχαιολογικό πλούτο της πατρίδας μας και τα πολύτιμα ευρήματα των ανασκαφών στην περιοχή μας. ΤοΜουσείο Ερέτριας αποτελεί ένα από τα σημαντικά αρχαιολογικά μουσεία του ελληνικού χώρου, στο οποίο παρουσιάζονται ευρήματα από διάφορες εποχές. Εξέχουσα θέση σε αυτά κατέχουν τα γλυπτά του ναού του Δαφνηφόρου Απόλλωνα, και ιδιαίτερα το σύμπλεγμα του Θησέα με την αμαζόνα Αντιόπη.

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΕΡΕΤΡΙΑΣ

Επισκεφθήκαμε όλοι οι μαθητές και καθηγητές του ΣΔΕ Αλιβερίου με πολύ ενδιαφέρον το Μουσείο Ερέτριας. Εξωτερικά, εντύπωση μας έκαναν οι αρχιτεκτονικές επιτύμβιες στήλες και το σημαντικό εύρημα του κεραμικού κλίβανου, που χρονολογείται από το 2000-1650 π.χ και βρέθηκε στην Αρχαία Αγορά της Ερέτριας.

 

Οι πρώτοι κάτοικοι της Ερέτριας κατοίκησαν στην κορυφή του λόφου της

Ακρόπολης από το 4000 π.χ. Επίσης μεγάλη εντύπωση μας έκαναν από τις ανασκαφές αρχαιολόγων τα διάφορα ευρήματα, κεραμικά, γλυπτά και ανάγλυφα της Αρχαϊκής , Κλασικής και Ελληνιστικής εποχής. Βρέθηκαν εργαλεία σπάνια από χαλκό, λεπίδες, αιχμές βελών και πολλά άλλα είδη όπλων, πήλινα αγγεία, οικιακά σκεύη, λυχνίες, ακόμη κοσμήματα από χρυσό, ασήμι και χαλκό (Αλυσίδες, περιδέραια, σκουλαρίκια) και άλλα. Ένα ωραίο έκθεμα που είδαμε ήταν ο πήλινος Κένταυρος από το Λευκάντιο Πεδίο και ένα άγαλμα του Θησέα με την αμαζόνα Αντιόπη. Εντύπωση μας έκαναν τα πλούσια κτερίσματα από τις ανασκαφές στους τάφους. Αυτά ήταν προσφορές στους νεκρούς που αποδεικνύουν την τιμή των προγόνων μας στους νεκρούς και την πίστη τους στην ζωή μετά τον θάνατο. Τις Γυναίκες έθαβαν μαζί με χρυσά κοσμήματα και πολυτελή αντικείμενα, που μερικά από αυτά προέρχονταν από την Αίγυπτο, την Φοινίκη και Κύπρο. Τους άνδρες έθαβαν με τα αγαπημένα τους ξίφη και άλλα όπλα. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό των νεκροταφείων είναι οι τεφροδόχοι στις οποίες τοποθετείται η τέφρα από την καύση των νεκρών. Στη θέση Τούμπα στο Ηρώο Βρέθηκε τέφρα από την καύση κάποιου άρχοντα. Eίδαμε επίσης την μακέτα του ναού του Δαφνοφόρου Απόλλωνα. Στα 500 μέτρα περίπου από το Μουσείο πήγαμε να δούμε από κοντά το σπίτι με τα Ψηφιδωτά του 4ου αιώνα π.χ . Εκεί υπάρχουν ψηφιδωτά δάπεδα, δωμάτια συμποσίων, ψηφιδωτά της Σφίγγας και είναι ξεχωριστό. Το σπίτι ανασκάφτηκε σχετικά πρόσφατα από το 1972- 1980.

Από την επίσκεψη στην Ερέτρια μείναμε πολύ ευχαριστημένοι, γιατί μάθαμε πολλά για την ιστορία του τόπου μας.